Muren creëren door middel van ruimtes

Vectorworks garandeert je tijdens het ontwerpen de nodige flexibiliteit. Zo kan je muren creëren op basis van bestaande objecten in de tekening, waaronder ruimtes, polygonen en andere objecten. Vanwege de speciale relatie tussen muren en ruimtes, is er een afzonderlijk commando voorzien om muren te creëren door middel van ruimtes. Je kan muren te creëren op basis van andere objecten een gesloten 2D-vorm creëren en dan het commando Creëer objecten d.m.v. meetkundige vorm (zieCreëer objecten op basis van vormen).

Commando

Locatie

Muren d.m.v. ruimtes

Architectuur > Ruimtelijke planning

Landschap en Spotlight: Manueel toevoegen aan werkomgeving (zie Werkomgevingen creëren en bewerken)

Zodra je het grondplan met de verschillende ruimtes hebt uitgetekend, kan je de binnen- en buitenmuren automatisch creëren.

Om een muur op basis van een ruimte te creëren:

Ga eerst na of er ruimteobjecten in de tekening bestaan. Geef een Z-waarde aan de doellaag van de muren om automatisch muren met een hoogte te creëren.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Muren d.m.v. ruimtes’ verschijnt. Kies de stijlen voor de muren en hun locatie. De beschikbare muurstijlen kan je definiëren en bewerken als hulpbronnen (zie Muurstijlen gebruiken).

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

D.m.v. de geselecteerde ruimtes

Vink deze optie aan om muren aan te maken van alleen de geselecteerde ruimtes. Vink deze optie uit om muren aan te maken van alle ruimtes op de bronlaag.

Bronlaag

Selecteer de ontwerplaag waarop de ruimteobjecten zich bevinden.

Doellaag

Selecteer de ontwerplaag waarop de muren dienen te worden aangemaakt.

Invoeglijn buitenmuren

Selecteer langs welke rand je de buitenmuren wenst uit te lijnen op de ruimtes.

Linkerrand

Selecteer deze optie als de ruimtes de bruto-oppervlakte voorstellen. De buitenmuren worden langs hun linkerrand op de ruimtes uitgelijnd.

Rechterrand

Selecteer deze optie als de ruimtes de netto-oppervlakte voorstellen. De buitenmuren worden langs hun rechterrand op de ruimtes uitgelijnd.

Midden

Selecteer deze optie om de buitenmuren volgens hun as uit te lijnen op de ruimtes.

D.m.v. afstand invoeglijn

Selecteer deze optie om de buitenmuren op een zekere afstand van de ruimtes uit te lijnen (deze afstand wordt bepaald door het Type buitenmuur).

Uitlijnen t.o.v.

Selecteer of je wilt uitlijnen ten opzichte van de muur als geheel, of ten opzichte van de hoofdcomponent.

Als er geen hoofdcomponent gedefinieerd is voor de geselecteerde muurstijl, zal de gehele muur als referentie voor de uitlijning dienen.

Type buitenmuur/binnenmuur

Selecteer een muurstijl voor de buiten- en binnenmuren. In de keuzelijst vind je zowel muurstijlen uit de bibliotheek als uit het huidige bestand.

Plaats de muren horizontaal/verticaal

Vink deze optie aan om de muren verticaal of horizontaal aan te maken voor ruimtes die niet helemaal verticaal of horizontaal zijn.

wanneer deze binnen de [xx]° (hor./vert.) liggen

Geef de limiet op voor het verticale of horizontale tolerantie. Muren die binnen de limiet afwijken van de horizontale of verticale richting worden automatisch recht aangemaakt.

Binnenmuren in elkaars verlengde samenvoegen

Vink deze optie aan om meerdere muren, die in elkaars verlengde liggen, als één muur te creëren.

Buiten- en binnenmuren worden automatisch op de ruimtes toegepast. Voor ruimtepolygonen die aangemaakt werden met Béziercurven, worden Curve muren aangemaakt die deze Béziercurven zo dicht mogelijk benaderen.

Concept: Bibliotheken

Instellingen ruimte

Ruimtes creëren met het gereedschap Ruimte

Ruimtes creëren d.m.v. muren